Chakrele si fiziologia in ayurveda

Am dat intamplator peste o analiza destul de complexa a chakrelor din perspectiva fiziologica. Mi se pare important faptul ca o mare parte din cunostintele de medicina energetica de care dispunem ne vin din... poezia mitologica sanscrita. Acest lucru contrazice ipoteza ca acupunctura ar fi o inventie a partidului comunist chinez (cum au spus unii) si este in concordanta cu teoria migratiei in spatiul carpato-danubiano-pontic al unei parti din civilizatia veche indiana, ale carei  urme descoperite la Tartaria urme ne uimesc astazi (vezi 'Bioenergoterapia in traditia milenara a poporului roman', Nineta Crainici).




Autorul face o paralela intre notiunile venite din zona sudasiatica si cea a orientului mijlociu. Se stie ca arabii aveau cunostinte evoluate de medicina, biochimie si fiziologie, dar mai putin se stie despre traditiile evreesti si egiptene. Este evidentiat sensul (semnificatia) vibratoriu al mantrelor, menite sa transmita notiuni superioare catre toate nivele inferioare de intelegere, avand capacitatea de a penetra barierele ridicate de nivele existentei.

Retin din acea vasta analiza importanta medicala a pranayama si a mantrelor, in special :

"Koham (Cine sunt eu?) este puraka (inhalatia).                                                     

Soham (Eu sunt  Brahman ) este kumbhaka (retinerea respiratiei).


Naham Chinta (Nu sunt trupul) este rechaka (exhalatia).


Pranayama se leaga de aceste cuvinte: inspira repetand cuvintele: Cine sunt eu?;  tine respiratia la cuvintele: Eu sunt Brahman; expira repetand:  Nu sunt trupul. Facand aceasta consecutiv, mintea este controlata, spiritul se ridica, iar constiinta trupului slabeste si dispare.  In timp ce repeti in minte Eu sunt  Brahman tii respiratia cat poti de mult.  As recomanda pacientilor aflati in suferinte cronice aceasta modalitate de control al durerii, astfel incat sa-si reduca constiinta trupului si sa castige controlul asupra durerii. "


unde google intoarce pentru Brahman, 'esenta existentei', care este dincolo de individualitate. Surprinzator cum o idee venind de dincolo de 4 milenii este cat se poate de asemanatoare cu teoria unificata a campului.


Pe mine ma intereseaza in special semnificatia fiziologica a pranayama. Se vorbeste despre "cercul nazal" descoperit de Heetderks in 1926 care apare descris in textele sanscrite alaturi de alte elemente, unele necunoscute inca, chiar in era tomografiei cu emisie de pozitroni, pe care pranayama, una din metodele ayurveda, ne invata din vechime sa le folosim in avantajul nostru.



"Fiecareia din cele şase Chakre îi corespund plexuri şi organe, având funcţii de evacuare, excreţie, reproducere, digestie, circulatia sangelui şi respiraţie. Centrele situate mai sus, cum ar fi Ajna şi Sahasrara gestioneaza funcţiile de coordonare a musculaturii, senzoriale şi motorii, funcţia cerebrală şi constiintei. Unii dintre practicantii Kundalini consideră ca aceste centre sunt subtile si nu au nimic de-a face cu părţi anatomice sau funcţiile corespunzătoare. Lotusii la Chakrele respective sunt în interiorul Susumna Nadi care este un canal subtil şi nu un canal fizic sau Nadi. Chakrele sunt subtile si au omologii fizici : pentru Anahata chakra - inima şi plexurile cardiace . Floarile de Lotus infloresc pe masura ce Kundalini trece prin ele in ascensiunea sa. Pe petale sunt înscrise cele 50 de litere ale alfabetului Sanscrit. Cand sunt pronuntate, fiecare sunet "atinge" petalele sale şi Chakra respectiva devine activa. Yoginii sau Sadhaka pretind ca simt vibratia literelor inscrise pe petalele chakrei in timpul meditatiei. Sunetele literelor in Sanscrită sunt organizate în funcţie de organele utilizate în articularea lor: Kantha (gât, gutural), TAlu (palatin), MUrddhA (cerebral), Danta (dental), Ostha (labial). Brahmabijas (ha şi Ksa) sunt în Ajna Chakra. Când Ha este pronuntat, capul este atins de către Ha. Cele de la Va la SA, când sunt pronuntate, ating Muladhara Chakra. Primele 16 vocale (de la AM la Ah) ating Visuddha Chakra; de la Ka la Tha, ating Anahata Chakra; de la Da la PHA, Manipura Chakra; de la Ba la LA, Manipura Chakra; şi de la Va la Sa, Muladhara Chakra. Numerele de la fiecare chakra indică, de asemenea, numărul de la care intersectează Nadis central." It`s all about knowin`...

Ar fi multe de spus despre importanta practica a cunoasterii acestei anatomii energetice, incepand cu semnificatia chakrelor, a doshelor si terminand (limitandu-ne la acest stadiu, de muritori) cu asceza prin controlul/eliberarea  kundalini. Mult succes  in studiu, pe calea voastra(tan-tra = transmiterea cunostintelor)!



[polldaddy rating="6558992"]
----------------------------------------------------

dr. Daniel Ganea

Medic de familie, Ecografie la domiciliu,

Medic urgente ambulanta privata

http://ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Comunitatea Oamenilor Sanatosi

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Explicatia temperaturilor sub zero absolut

Ordinea de stimulare a punctelor in EFT

Marele complot al patentării Marijuanei

Sacroterapia- terapia prin credinta

TEORIA BIOSTRUCTURALA

Vindecarea prin interventie in planurile subtile in zilele noastre

Lumina Polarizata, spin quantum fotonic, metamateriale plasmonice - invizibilitatea o realitate

Reclame google