Cateva lucruri importante

Am aflat cateva chestii importante despre ho'oponopono pe acest blog, pe care le reproduc mai jos pentru ca au relevanta in contextul interpretarii lumii ca vibratie.

Imi pare rau - Te rog iarta-ma - Te iubesc - Multumesc


Asa cum scriam si intr-un articol mai vechi aici, ho'oponopono - tehnica iertarii hawaiiana este totusi diferita de cea a lui Lazarev care este de formate crestin ortodoxa, dar are si idei comune si isi aduc fiecare contributia proprie.

Glosar ho'oponopono


Huna, sau Secretele - ansamblu de teorii si tehnici despre.. tot
 
Preoţii vindecători (Kahuna) din Hawaii
 
Ho’oponopono înseamnă continuitatea firească a relaţiilor intre elemente si intre atitudini

Ce stim fara echivoc:


Pentru o foarte lungă perioadă de timp, în Hawaii nu au existat boli mentale sau fizice majore, înainte de afluxul de vestici în insule. In vremurile moderne şi contemporane cu noi însă, populaţia hawaiiană a fost expusă şi contaminată de tot ceea ce a adus cu sine civilizaţia occidentală şi ca atare manifestă exact aceleaşi atingeri patologice, somatice şi psihice, ca orice ţară civilizată. In acest context care a impus utilizarea lor pe scară largă, puternicele tehnici ancestrale de vindecare, cum este Ho’oponopono  şi întreaga cunoaştere pe care o cuprinde, ies acum la lumină, fiind predate sub numele de Huna, sau Secretele.

Teoria care l-a inspirat si pe Lazarev sa scrie "Cauzele bolilor"


Relaţia dintre vinovăţia percepută sau asumată şi pedeapsa autoimpusă  la nivel emoţional ar reprezenta cauza primară a apariţiei afecţiunilor psihice sau  fizice. Ritualul de vindecare, Ho’oponopono, este menit să repună lucrurile în ordine (Ho’oponopono înseamnă literalmente reintrare in firesc - concept pe care am fost surprins sa-l regasesc in teoriile despre electricitatea negativa, electricitatea in sens invers temporal ale lui John Bearden) este o tehnică extrem de eficientă în cazul traumelor sufleteşti (atât pentru subiectul acestora cât şi pentru cel considerat responsabil de provocarea lor) şi al eliberarii de sentimentele de vinovatie. Uneori suferim pentru despărţirea de o persoană dragă, chiar şi după mulţi ani de zile. Ne este foarte greu sa trecem peste iubirea care s-a sfârşit, sau peste moartea cuiva drag. Uneori chiar ne învinuim pentru felul în care s-au derulat lucrurile, pentru ceea ce am făcut sau pentru ceea ce puteam face dar nu am făcut.

Ho’oponopono  pune capăt acestor stări şi ne ajută sa mergem mai departe, să depăşim perioada de suferinţă. Durerea este naturală şi spun unii, chiar necesară. Insă învinuirea de sine, răzbunarea sau depresia generată de suferinţă – nu sunt. Şi, în mod cert, furia şi vinovăţia nu fac decât să ne rănească şi mai mult, atât pe noi cât şi pe cei din jurul nostru.

Huna

Huna este sistemul de cunoaştere care cuprinde străvechile arte hawaiiene de vindecare, principiile spiritualităţii şi codul vieţii corecte. Huna este echivalentul străvechilor învăţături ale multor alte popoare indigene. In mod obişnuit, Huna era numită Ho`omana, sau crearea energiei, folosirea Forţei Vieţii pentru vindecare şi evoluţie. Huna a fost considerată un sistem de cunoaştere psiho-spirituală, care este aplicată pentru vindecarea minţii, a trupului şi a sufletului, şi pentru conectarea cu spiritul.

Structura psihicului in viziunea preotilor KahunaUn Kahuna este Cel care detine Măiestria Secretelor tuturor lucrurilor. In mod obişnuit, ne gândim la Kahuna ca la un fel de preot sau vindecător spiritual, care cunoaşte misterele celor trei minţi ale fiinţei umane: mintea subconştientă, mintea conştientă şi sinele cel mai înalt – cu o conştiinţă elevată, orientată spre dimensiunea spirituală a vieţii.

Practicanţii Kahuna ştiu cum să folosească eficient diferite tipuri de energie (prin energie înțelegând de fapt atenţie şi intenţie) pentru restabilirea echilibrului şi a vindecării. Şi poate că merită menţionat faptul că ei ştiau aceasta cu mii de ani înainte ca ştiinţele care studiază mintea umană să “descopere” aceasta [aici o sa trebuiasca sa-l intreb pe Radu Albota ce a vrut sa zica].

Ho’oponopono

Inţelegerea modului în care acţionează “cele trei minţi” (care compun modelul Kahuna al psihicului) a determinat, probabil, iniţierea ritualului ho’oponopono, cheia oricărei vindecări. Ho’oponopono  înseamnă de fapt să faci lucrurile la loc şa cum trebuie, just si corect din punct de vedere moral şi social. Procesul de vindecare ho’oponopono  implică iertare, armonizare, bunăvoinţă şi eliberarea urii şi a vinovăţiei şi eliberarea de trecut. Kahuna considerau că vinovăţia generează cele mai multe îmbolnăviri şi face ca lucrurile să meargă anapoda în viaţa noastră. Vestea bună este că majoritatea vinovăţiilor noastre nu sunt întemeiate din punctul de vedere al interpretarii Huna.

Greşeală şi păcat

Este esentiala pentru intelegerea acestei teorii semnificatia diferita fata de noi ortodocsii a notiunii de pacat. In Hawaii, se consideră că există trei feluri de greşeli şi că nu toate sunt păcate, deşi noi avem tendinţa de a le considera ca atare. Când avem tăria de a ne recunoaşte greşelile, înseamnă şi că ne asumăm răspunderea pentru ele, ca luăm masurile necesare și ne iertăm pentru ele, anuland orice tensiune, orice datorie față de noi înșine.

Cu ceea ce etichetăm ca păcat însă, lucrurile stau cumva altfel: le împingem în adânc, le renegăm, le refulăm în adâncul fiinţei noastre şi în întunecimile inconştientului, de unde ele ne fac să resimţim nenumărate vinovăţii. Şi nu numai că le resimţim astfel, ne comportăm ca şi cum ne dorim pedepsirea vinovatului şi a păcătosului. Şi asta și facem: ne pedepsim! Şi o facem uneori în moduri atât de violente și incă atât de subtile încât nu mai suntem în stare să înţelegem de ce vieţile noastre devin adesea un calvar.

Mecanismul acesta a dezicerii de responsabilitate incepe sa functioneze inca de la cele mai fragede varste și funcţionează fără greş: odată ce acea instanţă a minţii tale ţi-a dat verdictul “vinovat”, începi imediat să ispăşeşti. Ceea ce, pe de alta parte, poate fi de ajutor specialistului psihoterapeut atunci cand omul incepe sa-si caute mantuirea.

Şi ghici cine este gardianul tău, torţionarul tău, sau uneori, chiar călăul tău? Tu însuţi! Iar gândurile tale devin instrumentele unei torturi rafinate care încep să-ţi contorsioneze viaţa şi viitorul, parțial prin mecanism psihic, parțial chimic, prin depresie.

Este important si prin urmare relevant ca omul sa recunoasca gandurile “Nu merit să…” sau “nu mi se cuvine…” sau “nu am dreptul să…” sau “nu sunt demn…” si sa ia in timp util masurile necesare, sa si le controleze (este posibil si chiar indicat ca omul sa-si antreneze mintea cu acest exercitiu - vezi rugaciunea Doamne Isuse) sau sa ceara ajutorul psihologului.

Despre cele trei tipuri de greseli din invataturile Huna gasiti detalii in acest articol numit Interpretarea gresita a notiunii de pacat.

Iertarea de sine te poate vindeca. Iertarea altcuiva nu scuză acţiunile acestuia şi nici nu îţi diminuează puterea, ci te eliberează. De ce? Pentru că, de fapt, te ierţi tot pe tine: tu eşti ceilalţi.

La nivel spiritual, toţi suntem Unul

Teoria Huna ne vorbeste prin adeptii sai, preotii Kahuna, despre integralitatea Universului, despre cum fiecare parte din el este permanent conectata si - la un anumit nivel - constienta de toate partile sale. Astfel explica de ce prin rezolvarea conflictelor la nivelul superior, acestea se manifesta instantaneu la nivelele inferioare.

Şi iată şi vestea bună pentru abordarea psihoterapică: din punct de vedere spiritual, mintea subconştientă careia ii vorbim prin sugestie, este cea care comunică cu sinele nostru superior, cu Creatorul şi cu Universul. Iar mintea subconştientă (sinele inferior) nu poate face niciun rău Spiritului. In consecinţă ca parte, nu poţi păcătui faţă de Dumnezeu - Intregul. Mintea Subconştientă este prea mică pentru a putea face asta. Teoria este mai greu de inteles, recomand citirea articolelor despre Kahuna Moornah - ultima dintre Kahuna de scoala veche. Ea explica la un moment dat de ce interpretarea monoteista a produs ulterior separararii omului de Creator eroarea de interpretare care a dat nasterii notiuniii de pacat asa cum o concepem noi astazi. Viziunea Huna asupra lumii este cat se poate de logica daca o intelegi si recunosc in ea atitudinea/perspectiva naturala care vede omul ca parte a naaturii, care este vie. Cred ca din aceste idei s-au inspirat scenaristii filmului AVATAR.


[polldaddy rating="6558992"]
----------------------------------------------------

dr. Daniel Ganea

Medic de familie, Ecografie la domiciliu,

Medic urgente ambulanta privata

http://ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Comunitatea Oamenilor Sanatosi

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

TEORIA BIOSTRUCTURALA

Ordinea de stimulare a punctelor in EFT

Marele complot al patentării Marijuanei

Evoluam, dar in ce directie?

Apa - cel mai comun medicament

Explicatia temperaturilor sub zero absolut

Sfintii parinti nu mint - Raiul

Reclame google