Fisuri in Marele Zid, paradigma UFO si metafizica traditionala

Subiect atins doar tangential de Mircea Eliade, se afla momentan intr-un curent de opinie puternic influientat de noile descoperiri ale fizicii teoretice in ceea ce priveste universul nostru multidimensional. Acest curent emite si incearca sa sustina ipoteza ca povestile despre duhuri, spirite, djini, demoni si ingeri nu sunt niste fabulatii ci asa cum s-a dovedit de multe ori in istorie, cu timpul adevarurile istorice se transforma in povesti. Din pacate cu cat trece timpul, cu atat mai mult ne indepartam de intelegerea acelor adevaruri istorice. Uitati-va la ideogramele Maya, la scrierile druidice si ale altor natii, care nici macar in era noastra nu au fost inca decifrate, cu cat ne indepartam, cu atat timpul le face mai obsolete (perimate, mai putin relevante, cu mici exceptii - ciclurile de precesie).

Cartea

cracksinthegreatwall[1]

Cracks in the Great Wall: UFOs and Traditional Metaphysics


Poate fi citita in limba engleza dand click pe carte sau pe titlu.

Cartea incearca sa faca asocieri intre ceea ce stim despre aceste elemente supranaturale - demonii (care daca nu v-ati convins ca sunt reali, cautati pe youtube sa vedeti exorcizari, in toate limbile pamantului), ipoteza ca Iadul (Focul vesnic, The Fire) nu e doar o fabulatie (iar declaratiile atribuite lui Isus - si confirmate de obicei la exorcizari - despre obiectivele demonilor ar avea legatura cu sectele satanice si magia neagra) si faptul ca oamenii pot fi manipulati sau poate mai corect ar fi sa spun exploatati din cauza unor defecte de design al psihologiei lor.

Mentionez aceasta carte pentru ca in urma cu cativa ani, urmarind diverse exorcizari, m-am gandit si eu ca demoniii ar putea fi reali si capabilitatile noastre de a interactiona cu ei sunt cat se poate de reale; desi o astfel de interactiune ar fi bineinteles de nedorit, cred ca este de datoria noastra ca fiinte inteligente si independente sa invatam, sa punem intrebari si sa ne pregatim.

Cat am frunzarit cartea, am realizat ca orice asemenea ipoteze vin intotdeauna grefate de bias-uri, care tin atat de slabiciunile de design ale psihicului nostru, cat si de interesele anumitor grupuri.

Metoda de "lansare" si promovare a unei ipoteze/idei similare am mai vazut-o: Biblia, numeroasele culte si religii gen MISA et ales, Charriots of the gods a lui Zacharia Sitchin, etc. Toate au pornit de la o idee care "a prins" si au dezvoltat pe ea, scriind. Si "scripturile" astea adunandu-se dupa o vreme au capatat momentum. Si din cauza bias-ului de confirmare de care sufera psihicul uman, in loc sa cautam dovezi "ca este", cautam dovezi ca "avem dreptate". Rezultatul fiind ca ne miscam ca oile in directia celor care stapanesc "curentul" respectiv. Ori ca redescoperim intr-adevar adevarul pe masura ce cunostintele si inteligenta noastra creste, ori ca ni-l fabricam dupa chipul si imaginatia noastra asa cum ne arata psihologia moderna... nu avem cum sa stim.

In ceea ce priveste Coranul si Torah, parerea mea e ca desi au folosit metode asemenatoare de "propovaduire" si atragere de adepti, ele aveau la baza obiective mult mai pamantesti, interese si obiective economice, sociale si politice specifice timpului si zonei. De unde si aberatiile pe care le adapostesc chiar si in secolul 21.

Dincolo de toate, daca ati vazut vreodata o exorcizare, va recomand sa rasfoiti cartea, s-ar putea sa vi se para cu sens ipoteza.

Desigur ca e bine sa ne pastram pe cat posibil obiectivitatea. Daca o idee are succes si este imbratisata de o lume intreaga, asta n-o face mai adevarata.

Cititi aici si o critica a cartii Cracks in the Great Wall: UFOs and Traditional Metaphysics:

Autorul claseaza destul de arogant orice posibilă critică a punctului de vedere exaltat în paginile cartii „Fisurile din Marele Zid“. În cazul în care soluția lui Upton nu este automat acceptată, atunci acest ucru se datorează faptului că trebuie să fii vreun necredincios. Soluția în sine este pictata ca adevăr absolut, bazata ai mult pe Scriptură și o analiză metafizică foacuta din aceasta perspectiva de un om in esenta credincios. În opinia mea, acest lucru trimite întregul pachet în domeniul pseudo-științei, a unei derivatii religioase. O teza care nu poatesub nicio forma sa fie infirmata, nu poate fi nici pe departe științifică. Macar Zacharia Sitchin a avut acest lucru in vedere. Autorul nu ar fi probabil prea deranjat de această afirmație: el prezintă destul de multe comentarii critice despre știință și materialismul modern în general. Nu este cu adevărat scopul său de a prezenta un caz științific și nici prezentarea generală a Ufologiei sale nu este tocmai cuprinzatoare.

De ce, ne intreaba autorul, nu vedem intenția raului din spatele răpirilor extraterestre?! Suntem atât de orbi în lumea noastră post-modernă, secularizata,  incat am pierdut din vedere pericolul spiritual? Autorul considera echivalenti extraterestrii si demonii, rapitii fiind in fapt victimele unor posesiuni demonic, generate de media (TV in special). Nu psiho-terapia este necesară, susține Charles Upton, ci exorcizarea. El deplânge pierderea valorilor religioase tradiționale prin creșterea modernismului laic, și lipsa consecutivă a muniției spirituale pentru a face față amenințării pe care o reprezintă amenintarea demonică curenta, „extraterestii“ din lumea noastră post-modernă.

După cum puteți vedea, „Fisurile din Marele Zid“ da de gândit suficient. De fapt, m-am bucurat de ea ca o buna retorică filosofică; am luat o parte din sentimentul religios cu un pic de sare. Cercetatorii  OZN probabil ar trebui să citească această carte fie si numai pentru a obține o perspectivă foarte diferită. Și dacă ești un crestin care doarme cu Biblia sub perna, care vede lucrarea diavolului la fiecare colț, și ocazional pe cer, atunci carte trebuie să fie pentru tine!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ordinea de stimulare a punctelor in EFT

Repararea fracturilor in planul subtil prin Ho`oponopono

TEORIA BIOSTRUCTURALA

Apa - cel mai comun medicament

Explicatia temperaturilor sub zero absolut

EFT - prin bioenergia din noi

Apa vie nu-i prostie

Reclame google