Homeopatia - tot metoda energetica
Homeopatia - tot o metoda energetica, desi profesorul Restian o trece la metode chimice, este cunoscut faptul ca nici in cea mai slaba potenta a unui remediu (cea mai mica/slaba diluare/cea mai mare concentratie chimica) nu se afla nici macar un atom din substanta de baza. In continuare citez pe pfor Restian:
"Spre deosebire de alopatie, care foloseşte doze relativ mari de substanţe capabile să combată factorii patogeni, homeopatia foloseşte doze infinitezimale de substanţe care reuşesc sa combată simptomele pe care substanţa respectivă le-ar putea produce în doze obişnuite la omul sănătos. Aşa spre exemplu, dacă un bolnav acuză anxietate, agitaţie, nevralgii puternice sau astm bronşic, atunci i se va putea recomanda arsenicum album, pentru că arsenicul produce, în doze mari, anxietate puternică, agitaţie psihomotorie, dureri arzătoare, crize nocturne de astm bronşic şi aşa mai departe.
Se spune că încă din antichitate, Hipocrate însuşi ar fi remarcat că unele boli se pot trata cu contrariul a ceea ce le-a provocat, aşa cum face medicina alopată (contraria contraribus curantur), iar altele se pot trata cu aceiaşi factori care le-au provocat, aşa cum face homeopatia (similia similibus curantur).
Spre deosebire de medicina alopată, care trataează boala cu factori care se opun factorilor patogeni, homeopatia tratează bolnavul cu factori similari, căutând să mobilizeze mecanismele sale de reglare în combaterea factorilor patogeni.
Pentru a putea găsi remediul homeopat, medicul trebuie să investigheze cu mare atenţie bolnavul pentru a găsi toate simptomle, modalităţile lor de agravare şi de ameliorare, precum şi particularităţile biotipologice ale bolnavului, privind constituţia, temperamentul etc. In urma ierarhizării şi repertori-zării simptomelor, medicul trebuie să găsescă până la urmă remediul a cărui patogenezie se suprapune cel mai bine cu tabloul clinic al bolnavului.
în acest sens s-au făcut observaţii şi cercetări şi s-au stabilit pato-geneziile, adică simptomele pe care le pot produce diferite substanţe vegetale, animale şi minerale în doze obişnuite la omul sănătos. Aceste substanţe au devenit remediile homeopatiei. Se apreciază că astăzi se cunosc peste 3000 de remedii care formează materia medica a homeopatiei. Fiecare remediu homeopat are o patogenezie, o tipologie şi o posologie (tabel 7.4.8).
După cum se vede, în alegerea remediului pe lângă prezenţa unui simptom, o importanţa deosebită o au condiţiile de agravare sau de ameliorare a lui, ceea ce subliniază subtilitatea investigaţiilor homeopate.
Nux vomica, spre exemplu, este indicata în doze infinitezimale tocmai în tulburările pe care le-ar putea produce la omul sănătos în doze obişnuite, adică în tulburările digestive, hiperexcitabilitate, iritabilitate şi aşa mai departe.
în legătură cu dozele infinitezimale este important de remarcat că la diluţii de -12C practic nu mai există nici o moleculă de remediu, ceea ce pune problema modului în care acţionează remediul homeopat.
Este totusi evident ca boala canceroasa nu poate fi vindecata prin abordarea traditionala si avand in vedere avantajele gandirii pozitive [legea atractiei] si mai ales dezavantajele oncologiei, in acest moment in functie de pregatirea pacientului, eu as recomanda mai degraba abordarea holistica. In final este important ca omul sa evolueze, iar prin tratarea simptomatica nu facem altceva decat sa amanam inutil in numele pacientului decizia de a urca o treapta. Deasemenea, desi pare cel mai indicat dpdv medical traditional, nu as recomanda interventia chirurgicala nici macar paleativa (eventual numai cea de urgenta dar in ziua de azi nu se mai fac astfel de interventii din motive de eficienta) pentru ca abordarea holista ii da pacientului posibilitatea sa-si asume raspunderea, sa-si reia controlul asupra scopului (mantuirea, fericirea, integrarea sau cum vreti sa-i spuneti) si sa-si vindece boala (lucru perfect posibil si aceptat de medicina actuala fiind cunoscut faptul ca materia organismului nostru se schimba integral la cativa ani; totul este in circulatia informatiei si numai el insusi poate face ceea ce noi nu putem). Deasemenea interventia oncologica are si ea un alt mare dezavantaj pe care numai unii dintre specialisti l-au observat, anume ca intretine bolnavului gandurile referitor la boala, autocompatimirea si regretul, adica exact ceea ce este de evitat in astfel de cazuri. Personal cunosc pacienti care si-au ameliorat starea in urma schimbarii atitudinii, in diferite grade. Depinde insa de pacient, de cum este sfatuit si de capacitatea/pregatirea/dorinta/credinta lui de a face schimbarea. Oricum, fara aceasta schimbare... "fa ceea ce ai facut pana acum si vei avea aceleasi rezultate".
ORGANON - cartea de capatai a homeopatiei, in care Hahneman strange precum albinele polenul experientei sale, mie mi s-a parut mai mult decat o carte - are acelasi caracter specific geniilor, pe care il are si Biblia: de fiecare data cand recitesti descoperi alte si alte lucruri noi. La baza spune acelasi lucru, exact ca si Biblia, cine asculta Radio Trinitas o stie pe dinafara, dar de fiecare data realizezi chestii pe care nu le-ai prins inainte.
[polldaddy rating="6558992"]
----------------------------------------------------
dr. Daniel Ganea
Medic de familie, Ecografie la domiciliu,
Medic urgente ambulanta privata
http://ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Comunitatea Oamenilor Sanatosi
Comentarii
Trimiteți un comentariu